MeinTheater besteedt prijs ‘Tsjillen’ goed

[ 24 december 2017 ]

BOLSWARD – De leerlingen van MeinTheater hadden vrijdag een gezamenlijke start in  It Buro te Bolsward. Daarvoor was de ervaren mime-speler Rob van Houten, bekend van onder andere diverse mime-acts in Sesamstraat,  uitgenodigd. De gewonnen eerste prijs tijdens ‘Tsjillen in de sloep’  is hiermee uitermate goed besteed.  

,,Vaak zie je dat kinderen, zeker als er voorstellingen om de hoek komen kijken, hard bezig gaan met teksten leren. Natuurlijk is het knap dat je je tekst goed kent”, aldus docente Meiny Bakker, ,,maar je bent pas geloofwaardig als er ook iets gebeurt met je lichaam en mimiek. Het meest geraakt ben ik altijd als ik zie en voel wat iemand mij als publiek wil vertellen.”

,,Natuurlijk is dat super moeilijk, en niet alleen voor de kinderen die de toneellessen volgen, maar ook de volwassenen  van ‘de Vloer op’  hebben daar moeite mee”, gaat ze verder.  ,,We leven nu eenmaal in een maatschappij waarbij taal een grotere ruimte inneemt dan het nonverbale aspect.”   De workshop was te kort, aldus een van de deelnemers. Uit de voorbeelden die van Houten liet zien, sprak zijn talent en ervaring. Heel eenvoudig lopen en over een denkbeeldig obstakel stappen zonder dat je laat zien dat je weet dat die er ligt, is een van de oefeningen die lastiger bleken dan gedacht. Bewust zijn van dat wat je wilt laten zien, in stappen uitbeelden zijn een paar handvatten.

Het is de kunst van het weglaten, aldus van Houten, en zo gaan de spelers dit toneelseizoen gecoached worden. Less is more, muziek in plaats van taal en vooral veel lijfwerk.  

Bron: Bolswards Nieuwsblad